onsdag den 21. september 2011

Bynære møller skaber bekymring


"Når vi træffer beslutninger om vindmøller, er det langt fra sikkert, at alle er tilfredse med det." Sådan lagde byrådsmedlem for Venstre i Guldborgsund kommune, Arne Graae Jensen, ud med at sige, da han tirsdag fik ordet ved Dansk Vindmølleforenings informationsmøde i Nykøbing Falster.
Mødet var et led i Dansk Vindmølleforenings halvårlige regionsmøder, som afholdes landet rundt.
Efter en orientering om Vindmølleforeningens virke, fik to lokale politikere ordet om vindmøllesituationen i hhv Guldborgsund og Lolland kommuner.
Arne Graae, som er formand for teknik og miljøudvalget i Guldborgsund, sagde blandt andet:
"I Guldborgsund Kommune har vi ikke som i Lolland udpeget områder til vindmøller. Vi har udpeget områder, der er arvet fra amtets tid, og som i vores kommuneplan fremstår som "vindmølle minus", hvor vi ikke kan stille møller op.
Vi har ret svært ved at finde steder til større vindmøller, så derfor er det tæt på beboelse, når vi finder steder med muligheder."

Også den store diskussion om, hvor skadelig lavfrekvent støj er, kommenterede Arne Graae:
"Jeg kan ikke sige så meget om den lavfrekvente støj – langt hen ad vejen er det en holdningssag. Det kan godt være, der er noget om det, men det kan jeg ikke rigtig forholde mig til. Den tidligere minister ville fastsætte grænser for, hvad der er tilladt og ikke tilladt, og det håber jeg, den nye ministeren vil komme med hurtigst muligt."

"I Guldborgsund har vi 140 landvindmøller, hvoraf der er mange ældre møller. De leverer 53 megavatt. Vi ville kunne få meget mere energi, samtidig med, at vi ville genere landskabet meget mindre med større møller, det er min holdning."

"Nogle af de gamle skal skrottes og kan erstattes af nye. Vi har flere projekter i gang, for eksempel er projektet med tre møller i Pogemosen godkendt til at arbejde videre med VVM redegørelsen og lokalplanlægningen. Der er store protester derovre fra. Vi bliver løbende holdt opdateret på forskellige oplysninger, men påvirkninger af miljøet kan vi ikke forholde os til politisk, før VVM redegørelsen foreligger. Vi håber, der i mellemtiden  kommer retningsliner om den lavfrekvente støj, så vi har et beslutningsgrundlag, når det kommer dertil."

"Liselund møllerne er foreslået, og senest har vi forholdt os til Orupgård, hvor der skal foretages en udskiftning af tre eksisterende møller. Projektet er i idefase nu. Endnu ikke set de store læserbreve i avisen, så det kan godt være, den skrider fornuftigt igennem. Nær Horreby overvejes opstilling af 3-4 stykker, men der er ro på lige nu", udlagde Arne Graae.

Bynære møller skaber bekymring
Peter Braad fra Stubbekøbing rejste tvivl ved fordelen af Liselundmøllerne:
"Vi er bekymrede for nærområdet ved Stubbekøbing. Dels påvirkes Ådalen - udstykningen, som er en af de udbygningsmuligheder, vi har. Både skyggevirkning og synligheden kan vi være bekymrede for, hvordan beboerne generes af. Ligeså kan den højt profilerede energirigtige udstykning vest for Stubbekøbing, som skulle tiltrække økonomisk stærke købere, blive generet.  Selv om vindmøller er miljørigtige, så tror jeg faktisk, det bliver svært at sælge disse grunde: De, der skal købe grundene, er de, der ønsker mulighed for at nyde udsigt og fred. Hvis man skal have en vindmølle som nærmeste udsigt, vælger man en grund et andet sted. Og derfor er vi bekymrede for udviklingsmulighederne for byen.
Derimod ser vi meget store perspektiver i havvindmøller på Kriegers Flak øst for Møn, for Stubbekøbing kan være vært for de service- og vedligeholdelsesfunktioner, der hører med, ligesom EON har etableret sig med service i Rødbyhavn for havvindmøllerne på Rødsand. Det skal der i endnu højere grad arbejdes med at få her til byen.
Vi er meget engagerede i vindkraftsagen, men med miljøvenlig energi også for omgivelserne."

Til dette svarede Arne Graae:
"Vi har ikke noget imod, hvis der lander nogle servicevirksomheder i Stubbekøbing, men jeg tror det ikke umiddelbart. Jeg skal ikke afvise, men Vordingborg kommune har havne, der ligger nærmere for Møn.
Mht til Liselundmøller – man kan ikke tage bekymringen fra dig, men der er lavet skyggeberegninger, og skyggerne skulle ikke komme tæt på dette område.
Du kan få ret i, at boligområdet bliver svært at få solgt, for det er huse i det hele taget, så det tror jeg ikke, du skal være så bekymret." 

Ingen kommentarer: