torsdag den 24. maj 2012

Til byrådet i Guldborgsund Kommune

"I anledning af det udsendte idéoplæg til fremtidige vindmølleplaceringer skal undertegnede borgere i Stubbekøbing og omegn udtale følgende:
Vi vil gerne udtrykke vores bekymring over udsigten til, at kæmpe vindmøller på op til 150 meter kan blive placeret tæt på byens nuværende og kommende boligområder.
Så store vindmøller tæt på byen vil ikke blot ødelægge miljøet for de mange mennesker, der påvirkes af støj- og skyggegener fra møllerne. De vil også ødelægge Stubbekøbings udviklingsmuligheder som et attraktivt bosætningsområde i et gammelt købstadsmiljø i naturskønne omgivelser.
Ifølge det af kommunen udsendte idéoplæg er marken ved Liselund udpeget som placeringsmulighed for 2 – 3 nye vindmøller.   En sådan placering vil give støj- og skygge-gener ikke blot for de nærmest beliggende ejendomme men også for bolig- og institutionsområder i Stubbekøbing. Desuden vil kæmpe vindmøller højere end pylonerne på Farøbroen virke meget markante i forhold til det gamle købstadsmiljø, som vi gerne vil værne om.
Vores bekymring gælder selvfølgelig først og fremmest de borgere, der direkte bliver påvirket af støj- og skyggegener fra vindmøllerne.  Selv om de gældende afstandsgrænser på 900 meter overholdes til større samlede boligområder, så vil beboerne i disse områder alligevel blive generet af vindmøllerne. Derfor gives der også efter gældende praksis erstatning for værditab til ejere af ejendomme, selvom de ligger mere end 1000 meter fra store vindmøller.  Et erstatningsbeløb kan imidlertid ikke kompensere for tabet af herlighedsværdi og bortfaldet af muligheden for at sælge sin ejendom.
Stubbekøbing er udpeget som ét af kommunens bosætningsområder, og der er for ikke længe siden  godkendt en lokalplan for udstykning af et meget attraktivt og naturskønt beliggende område med udsigt over Grønsund og grænsende op mod Liselund.  Rejsning af kæmpe vindmøller tæt på denne udstykning vil uden tvivl gøre det meget vanskeligt at få solgt disse grunde.  Meget få finder det attraktivt at bo tæt på store vindmøller
Vi er ikke imod miljøvenlig vindenergi, men den skal ikke produceres på bekostning af det miljø, vi skal bo og leve i. Der etableres i de kommende år store havvindmølleparker, som vil kunne klare en stor del af energiforsyningen i Danmark og som ikke generer vores boligmiljøer. Og kommunen har mulighed for at godkende placering af kystnære vindmøller, hvor det ikke er til gene for borgere eller naturværdier. Desuden er der en rivende udvikling i andre måder at producere energi på, f.eks. i store solvarme- eller solcelleanlæg, der ligeledes vil kunne etableres uden gener for borgerne.
Derfor opfordrer vi byrådet til at undgå at ødelægge vores nuværende og fremtidige bosætningsområder bl.a. i Stubbekøbing ved at tillade opstilling af kæmpevindmøller.  Samtidig vil vi opfordre byrådet til at sætte mere fokus på mulighederne for at fremme anvendelsen af andre miljøvenlige energikilder.

Udtalelse fra borgere i Stubbekøbing og omegn om placering af bynære vindmøller"

Denne udtalelse er dags dato sendt med 90 underskrifter til Guldborgsund Kommune, Teknik og Miljø

Ingen kommentarer: