fredag den 27. april 2012

Guldborgsund kunne være ambitiøs på energiområdet

Guldborgsund Kommune kunne gå forrest og  have en ambition om at blive så energirigtig som muligt.
Vi har en international opmærksomhed allerede , særligt fra Japan, og vi har mulighederne for at markere os både på landsplan og på internationalt plan som en fremsynet kommune, hvis vi vil.

Der er netop kommet denne efterlysning af samarbejdspartnere til et EU projekt, hvor en spansk kommune søger samarbejde om energieffektivisering. Den spanske kommune søger erfarne samarbejdspartnere, og samarbejdspartneren, som de søger, kunne ligne Guldborgsund kommune.
Rubí Kommune i Spanien vil være energieffektiv og samtidig skabe vækst i industrien. Deres mål er at forbedre konkurrenceevnen i industrisektoren gennem at fremme, støtte og udvikle effektive og vedvarende energiløsninger. Udgangspunktet for dette projekt er at blive en anerkendt kommune inden for energieffektivitet og energirigtige løsninger og udvide tanken bag Borgmesterpagten til den industrielle sektor.

Dét skal Guldborgsund Kommune da være med i! Hvad siger byrådet?

Læs mere om projektet her:

onsdag den 25. april 2012

Vi uddeler flyers i weekenden

I weekenden vil der blive delt invitationer ud til alle husstande i Stubbekøbing og Maglebrænde med invitation til møllemødet den 9. maj på Stubbekøbing bibliotek.
Vi ville gerne have uddelt kommunens idefasefolder og tilbød ved borgermødet i tirsdags at dele pjecen ud samtidig, blot skulle kommunen forsyne os med 1000 eksemplarer, men kommunen har takket nej til dette.
Kommunens pjece om idefasen kan ses på biblioteket.


lørdag den 21. april 2012

Udvidelsesmulighederne begrænses voldsomt

Hvis møllerne rejses, er der ikke mange udvidelsesmuligheder tilbage til byens udvikling, fordi skyggerne og generne fra møllerne strækker sig så langt, og fordi der er andre restriktioner på, hvor byen må udvide sig, bl.a.  strandbeskyttelseslinien.
Tilbage er rent faktisk kun det skraverede område.

Er det hensigtsmæssigt for en by som Stubbekøbing ?

mandag den 9. april 2012

Landmænd ejer havvindmøller

Samsø, som er en selvforsynende energi-ø, gør det:
Samsøs vindmøller har flere forskellige ejerformer:
- Fem af de store havvindmøller er ejet af Samsø kommune, som i øvrigt har vedtaget, at alt overskud fra møllerne skal gå til fremtidige energiprojekter.
- Tre af havvindmøller er ejet af private investorer – typisk er nogle af Samsøs landmænd gået sammen om at købe en af disse tre havvindmøller.
- De sidste to havvindmøller er fordelt på mange andele, som er solgt til private investorer. Den ene gennem interessantskabet Paludans Flak Havvind I/S og den anden gennem investeringsselskabet I/S Difko Samsø I.


Læs mere om Samsø, der har finansieret møllerne på forskellig vis.

Onsdag 9. maj: Møllemøde for beboere i og omkring Stubbekøbing

Den såkaldte Idefase for de 36 potentielle områder for kæmpevindmøller på op til 150 m løber fra den 18. april til den 25. maj.
For Stubbekøbing og den nærmeste omegn er det særligt de to skitserede møller ved Liselund, der bekymrer.
Konsekvenserne ved opsætning af møller på Liselund er til debat på et Møllemøde for beboere i og omkring Stubbekøbing.
Det er et møde indkaldt af en gruppe borgere, og finder sted
Onsdag den  9. maj kl 19-21  på Stubbekøbing Bibliotek.

Mødet må ikke forveksles med det såkaldte Borgermøde, som kommunen afholder  tirsdag den 24.april.
Ved mødet den 24. april kan diskussionen gælde alle de 36 mølleplaceringer, mens mødet den 9. maj alene handler om de bynære kæmpevindmøller ved Liselund.
Dette viser skyggefaldet ved møller på 125 meter, mens det nye forslag gælder vindmøller på 150 meter. Bemærk, at kortet ikke har de nyeste beboelser sydvest for Stubbekøbing indtegnet.